ISO 22000 (HACCP)
  SISTEM DE MANAGEMENT PENTRU SIGURANTA ALIMENTULUI

  Ce este HACCP - ISO 22.000 (Hazard Analysis and Critical Control Points)?

   HACCP este un sistem al sigurantei alimentare bazat pe prevenire iar obtinerea certificarii HACCP / ISO
22000 dovedeste clientilor dumneavoastra ca aveti implementate tehnicile si
cerintele pentru a garanta siguranta alimentelor.

   Evidentiaza o metoda sistematica pentru analiza proceselor alimentare, determinand posibilele riscuri si desemneaza Punctele Critice de Control (PCC) necesare pentru a preveni ca alimentele nesigure sa ajunga la consumator.

   Se adreseaza in principiu intreprinderilor care produc si comercializeaza produse alimentare si echipamente pentru industria alimentara (ex. societati producatoare de alimente, de distributie si comercializare a produselor alimentare, societatilor de alimentatie publica, restaurante, baruri, cluburi, cantine si furnizorii acestora, inclusiv cei de ambalaje). Deasemenea se adreseaza intreprinderilor care doresc sa fie evaluate de pe o pozitie neutra de catre un organism competent si obiectiv in conformitate cu conceptul HACCP implementat.

   HACCP este un sistem prin care se identifica, se evalueaza si se monitorizeaza potentialele pericole cu o semnificatie aparte pentru securitatea alimentara, astfel:

» Analiza riscurilor potentiale (biologice, fizice, chimice), care cuprinde:
     - identificarea contaminantilor potentiali ( pericole potentiale ) pentru fiecare tip de activitate specifica;
     - evaluarea probabilitatii de aparitie a acestor pericole (riscuri) si a importantei fiecarui risc sau risc        potential;
     - stabilirea masurilor de control necesare prevenirii, eliminarii si/sau reducerii efectului unui risc potential        semnificativ la un nivel acceptabil;
» Determinarea Punctelor Critice de Control (CCP);
» Stabilirea standardelor si a limitelor critice pentru fiecare punct critic de control determinat;
» Monitorizarea procesului de productie si determinarea actiunilor necesare in cadrul activitatilor desfasurate;
» Stabilirea documentelor si inregistrarilor adecvate producerii de dovezi obiective privind monitorizarea,    controlul si gestionarea proceselor desfasurate;
» Stabilirea actiunilor corective care trebuie aplicate atunci cand sistemul de monitorizare indica faptul ca a    aparut o deviatie fata de limitele critice stabilite (atunci cand un PCC este in afara controlului);
» Stabilirea procedurilor de verificare a eficacitatii sistemului HACCP.
» Stabilirea procedurilor si testelor specifice destinate sa confirme daca sistemul HACCP functioneaza    conform planului HACCP si daca planul HACCP garanteaza securitatea produselor alimentare fabricate.

   Pe scurt, sistemul presupune identificarea, controlul si monitorizarea punctelor critice ale proceselor, unde ar putea fi compromisa calitatea produselor alimentare. Trebuie sa se aplice intregului lant de productie: incepand cu cresterea plantelor si a animalelor pana la produsul finit, cumparat si consumat de client.

   HACCP reprezinta atat o cerinta a autoritatii de reglementare din sectorul industriei alimentare din Romania, cerinta care este legiferata prin HG 1198/2002 si completata prin HG 924/2005 , privind aprobarea Normelor de igiena a Produselor Alimentare, cat si o cerinta venita din partea organismelor europene din domeniu si unul dintre criteriile de integrare ale industriei noastre de profil la cerintele Normelor Europene.

   Anexa 1 ART. 5 (alin. l) din HG 924/2005:


   „Operatorii cu activitate in domeniul alimentar trebuie sa puna în aplicare, sa implementeze si sa mentina o procedura sau    proceduri permanente bazate pe principiile HACCP.

   ART. 4 din HG 924/2005 (alin. l):


   „Prezenta hotarare intra in vigoare la data de 1 octombrie 2006"


   Beneficiile HACCP:

 - Integrarea procedurilor moderne ale analizei de risc si conceptului de prevenire sub aspectul protectiei    sanatatii consumatorului    in sistemul de management existent;
 - Mai mare siguranta a produsului si riscuri scazute la garantarea produsului;
 - Imbunatatirea semnificativa a comunicarii si cresterea nivelului de incredere intre clienti, furnizori si    autoritatile de supraveghere;
 - Analiza sistematica, derularea unor procese sigure si eficiente in sensul sigurantei produselor alimentare si
   directionarea proceselor pentru identificarea potentialelor riscuri referitoare la igiena care pot periclita    sanatatea consumatorului;
 - Prevenirea problemelor care pot sa apara referitoare la garantarea produselor;
 - Ajuta firmele din industria alimentara sa devina competitive pe piata internationala;


  Avantajele functionarii corecte a sistemului HACCP

   Implementarea si functionarea eficienta a sistemului HACCP prezinta alaturi de cele mentionate anterior, o serie    de avantaje astfel:

 - este parte componenta a sistemului de management al calitatii;
 - este o metoda preventiva de asigurare a inocuitatii produselor alimentare;
 - contribuie la reducerea numarului de produse neconforme si a reclamatiilor clientilor;
 - reprezinta o modalitate de a rezista concurentei mereu crescande, manifestate in piata;
 - contribuie la imbunatatirea imaginii firmei si credibilitatii pe pietele internationale, cat si fata de eventualii    investitori;
 - demonstreaza conformitatea cu legislatia specifica in vigoare;
 - creste increderea clientilor si salariatilor companiei, in capacitatea acesteia de a realiza exclusiv produse    sigure pentru consum,    in mod constant.

   Acest ultim aspect este unul dintre cele mai importante, deoarece increderea reprezinta pentru orice firma, cel mai important capital, fara de care nu se poate realiza nimic. Altfel spus, orice companie care va “vinde” odata cu produsul sau serviciul sau si “incredere”, va determina reintoarcerea clientului, cel care va aprecia cu adevarat calitatea si inocuitatea acelui produs alimentar.